Ruim 2 miljoen mensen zijn ooit slachtoffer geworden van identiteitsfraude. In 2012 ging het naar schatting om ruim 600.000 gedupeerden. Hun schade bedroeg ruim 350 miljoen euro. Sinds 2007 gaat het om een schade van opgeteld 2,8 miljard.
Dat blijkt uit gegevens die minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken donderdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Ze zijn gebaseerd op een steekproef.
Het aantal slachtoffers per jaar is fors gestegen van ongeveer 75.000 in 2007 naar 612.000 in 2012. De geschatte schade was het hoogst in 2010 (735 miljoen euro) en daalde naar 355 miljoen in 2012.
Skimmen van bankpas
Daarnaast is er nog schade voor bedrijven en overheden. In bijna de helft van de gevallen gaat het om financiële identiteitsfraude, onder andere door het skimmen van een bankpas.
Bijna 20 procent van de slachtoffers kreeg te maken met ID-fraude via het internet. Bij 10 procent was sprake van het gebruik van andermans identiteit om straffeloos een overtreding of misdrijf te begaan. Ook in zo’n 10 procent van de gevallen werd een vals burgerservicenummer gebruikt bij een huisarts of in een ziekenhuis.
Campagne
Er loopt een campagne via gemeenten om fraude met kopieën van paspoorten en rijbewijzen tegen te gaan. Dit najaar komt het kabinet met een bredere aanpak van identiteitsfraude.
Overigens blijkt driekwart van de Nederlanders het voorkomen van identiteitsfraude een verantwoordelijkheid te vinden van de burgers zelf. Ze nemen maatregelen door geen persoonlijke gegevens aan onbekenden te verstrekken en goed te letten op bankpas, paspoort en rijbewijs.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl